OVERVIBB - VIBB.BE

Ga naar de inhoud


OVER VIBB


Het team achter VIBB

Emmanuel D'Haenens, Erwin & Frederic Couck

Twee vrienden, de ene diabeet, de andere amateur bierbrouwer, beide bierliefhebbers besluiten om een bier te produceren dat een minimum aan suiker bevat. Niet zonder problemen maar na vele onderzoeken en colloquia vinden ze de formule om het quasi suikervrij te maken. Analyse vindt u hier.

Nu produceren maar het secreet bewaren, geen sinecure want niet elke brouwerij staat open om hun installatie te gebruiken.

Productie wordt gestart met een blond bier en een alcoholgehalte van 4,5% en de verkoop volgt.  Sommigen stellen de vraag is dit wel bier met zo’n laag alcoholpercentage; en daarom werd er besloten om bij het volgende brouwsel het alcoholgehalte op te trekken naar 5,5%. Een groot succes. De smaak is subliem en ideaal voor mensen die hun lichaam verzorgen, sporters en vooral mensen met te hoge suikerwaarden want suikers zijn een grotere vijand voor het lichaam dan vetten.
Enkel het allerbeste

HET BROUWPROCES

Bier bestaat uit 90 à 95% water, daarom is de kwaliteit van water zeer belangrijk.

De eerste stap in het brouwproces wordt mouten genoemd, dit is smaakbepalend voor bier. Gerst weekt men in water en als het graan zich heeft volgezogen kan het zich in de warmte ontkiemen en door de temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Mout is grotendeels de smaak van bier.

Mout wordt gemengd met warm water waardoor de enzymen in de mout weer actief worden zodat ze het nog aanwezig zetmeel omzetten tot suiker die in het water worden opgelost. Men filtert de vloeistof op het kaf van de gerst en zo ontstaat wort dat in de brouwketel aan de kook wordt gebracht en waar men hop toevoegt.

Daar moet het snel afkoelen om het gistingsproces te starten. Na het toevoegen van gist en andere kruiden laat men alles op de gewenste temperatuur rusten, rijpen.

Men controleert de dichtheid en wanneer die twee dagen gelijk is dan kan men zeggen dat de gisting voltooid is en dan noemt men het bier.

Eindelijk kan het bier op fles getrokken worden en komt er een hergisting. Na een viertal weken rust in een verwarmde ruimte kan men de godendrank proeven.
VIBB is een streling voor de zintuigen

GENIET VAN DE SMAAK

Het geluid bij openen geeft een indicatie van carbonatie van bier.

Bij schenken vult men het glas voor de helft zodat men geniet van de aroma’s die vrijkomen.

Kijk naar de kleur van het bier en schuim.

Ruik eerst van op afstand, walst het, zo komen er nieuwe aroma’s vrij die voorheen niet vrijkwamen.

Neem een slok bier, laat deze door de hele mond rollen zodat het alle smaakpupillen heeft geraakt. Proef het met kleine slokjes om maximaal contact te hebben met mond en gehemelte. Oordeel over de bitterheid op de achterkant van de tong.

En laat het zachtjes binnen vloeien.

VIBB is een streling voor onze zintuigen: bij het openen laten we het gehoor werken na de puff van het bier en luisteren we naar de belletjes van het schuim, we ruiken de aroma’s, we analyseren bier en schuim en oordelen over kleur en fijnheid en voelen de warmte die alcohol achter laat, en smaken op de tong de hop en de kruiden van deze heerlijke drank.

Het glas met mousseerpuntje laat ons maximaal genieten van smaak en maakt door de parels een echte beleving om het bier te drinken. Door de vorm blijven de aroma’s en hopbitterheid en de smaken beter in het glas en komen ze rechtstreeks in de neus terecht.
Created by Compudata.info
VIBB – Aalstersesteenweg 424
B-9400 Ninove

info@vibb.be
0478 61 88 13
VERY IMPORTANT BELGIAN
BEER
Terug naar de inhoud